Tuesday, 24 January 2012



Just want to share (n_n)


Ada seorang akak berkata, “kamu perlu yakin dan percaya dgn rahmat Allah”. Kata-kata tu mmg benar krn saya mendapat rezeki yg tidak disangka-sangka. Alhamdulillah, saya dpt memasuki sebuah pusat pengajian dengan menggunakan result trial.saya mmg x sangka saya dpt sbb result saya hanya cukup-cukup makan. Mse trial spm, sya mmg bersungguh-sungguh utk mndpt yg terbaik. Tp apa yg sya usaha x mncukupi lg utk mndpt straight A’s. semua prkara ada hikmahnya.(n_n) dengan result tu, sya mohon utk fast track dan sya apply utk course  yg sesuai dgn result trial.jd, sya ambl course business information system(BIS). Mst jrg dgr kn course tu?huhu..sya dulu pun jrg dgr ttg course tu. Tp sya apply je course tu sbb klu pilih course yg x sesuai dgn result trial sya, alamtnya mmg sya x dpt utk fast track dan sia-sia sajalah sya isi borg.huhu. tp sya amat berterima kt cikgu2 saya sbb bnyk mgjr dan membantu saya.(n_n)


Pada 18 Jan 2012, saya mndftr di tmpt pengjian yg saya dftr.mse tu mmg saya cuak sbb mcm x ready lg utk msuk u. kwn2 ade yg dh msuk dan ade yg x. rse mcm kekok plak sbb msuk awl. Org lain tgh cuti tp saya dh kena bljr.huhu..sbnrnya ada hkmh di sblk semua ni. Org yg msuk awl u mgkn dia x brp sesuai dok kt rmh pd jgka masa yg lma.mgkn klu dia dok rmh pd jgka msa yg lme, dia bnyk wat slh pd org lain. Cthnya mcm lawan ckp mak ayh ke, atau x istiqamah dgn ibadah, atau selalu bergaduh dgn adk brdk. Tp yg xdpt msuk u mggnkn result trial, mgkn dia sesuai tggl di rmh pd jgka mse yg lme. Cthnya, dia mnjd ank yg baik, atau dia mempunyai peluang utk bermesra dgn keluarga krn mgkn dia akn mngglkan family dlm jgka mse yg lme utk bljr slps dpt result spm. Sbnrnya xda beza yg masuk awl atau x. semua org ada rezeki  masing-masing. Tidak perlu berasa sedih atau iri hati. Allah akan memberi nikmat trbaik kpd hambaNya slagi  hambaNya mentaati perintahNya.



Course BIS bidang yg mncbr wat sya krn kta akan bljr system pengkomputeran seperti programming, cording dll. Sya dhlah x brp reti. Tp saya akn berusaha shabis baik (n_n) fighting!fighting! insyaAllah boleh. Doakan saya ya.
Selama lima hri di sini(minggu orientasi), sya menimba plbgai pglmn. Saya dpt tinggal di hostel yg dinamakn village 5. Spttnya village 5 tu adlh utk akak-akak senior final year. Tp ade bbrp student intake jan ni yg tggl di c-tu sbb x cukup tmpt di village 2. Saya terkezzzut juga sbb village tu jauh utk ke dewan. Kami terpaksa berjalan 20-30 minit utk ke sna. Tp ada hikmahnya. Spnjg prjlnn kami dpt mghbskan bacaan al-mathurat dan sempat berzikir. Rupa-rupanya inilah Allah ttpkn kami tggl di c-tu spya kami dapat melakukan ibadh smasa berjalan.(n_n)





Kt sna kena speaking..huhu..saya x brp sgt utk speak in English. But I’ll try.(n_n) mncbr sbnrnya khdpn kt u. Alhamdulillah, sya mndpt tmpt pengajian yg x terdedah sgt dgn gejala social. Kt c-ni agamanya kuat. Jadi, kehidupan Islam yg sbnr dipentingkan. Student rajin solat berjemaah di masjid, wat usrah, wat program2 Islam. Dgn suasana begini, sya rasa bersyukur sgt krn ada org yg membantu membimbing sya di c-ni. Mgkn inilah faktor mrk Berjaya dlm khdpn. Pemimpin kt c-ni sgt berkaliber. Kbnyknn pemimpin adalah orang yg mementingkan agama. Saya sgt terkejut mlht keadaan ini krn gmbrn saya ttg khdpn di u yg x brp elok sbnrnya adlh salah. Mrk bukan saja excel in academic, but in religion too. Saya berharap saya dpt mencontohi mrk dgn memperbaiki diri saya(n_n).
saya akan sambung lg mgenai khdpn di tmpt pgjian ini spya dpt dijdikan panduan dan iktibar kpd semua (n_n)




Monday, 9 January 2012


Sebiru Hari Ini


Album : Sepotong Episode
Munsyid : Edcoustic
http://liriknasyid.com


Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang
Sebiru hati kita, bersama di sini

Seindah hari ini, indahnya bak permaidani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

reff:
Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan ilahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah
Selamat jalan teman
Tetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembali
Kenang masa indah kita
Sebiru hari ini


Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah...



hah..sya suka lg ni..look fresh!
ia mengingatkan kp kwn2 sya..

setiap kali saat nk berpisah, mst sedih..sbb lps ni dh x bleh jumpa lg..

klu jumpa, mst dh x semesra dulu..sbb sumenye malu2..(n_n)

masa kt sekolah, sya cuba cari kwn seramai yg boleh..

ada org kata..senyum mrpkan permulaan perkenalan..dan org tu mmg benar.(n_n)
tapi ade org kata lagi..kita kne cari kwn sejati.(n_n)
sya t'tnya2, bgaimana nk cari shbt sejati?hmm...

selpas berpisah, sya mengenangkan shbt2 sya.
biasalah manusia ada pelbagai kerenah.(n_n)
semua shbt sya mrpkan shbt sejati..

walaupun shbt tu pernh mnyakitkan hati...
walaupun shbt tu pernah marahkan diri ini...
walaupun shbt tu pernah menjauhkan diri...
walaupun shbt tu pernah mengkhianati...
walaupun shbt tu pernah membuat perkara yang sya x gemari...

sbb apakah sya masih menganggap shbt sejati????

sbb...

sya pernah menyakitkan hati...
sya pernah marahkan shbt ini...
sya pernah menjauhkan diri..
sya pernah mengkhianati...
sya pernah membuat perkara yg shbt x gemari...


sentiasalah menjadi seorang yang mempunyai sifat mahmudah kerana kawan kita juga akan bersikap mahmudah...


kata org,
klu nk tgk diri...tgk kwnnya (n_n)


jd, tidak ada alasan yg kita x ada shbt sejati..
mungkin kita terlepas pandang sahabat yang ada di sekeliling kita.


hargailah sahabat kita sementara masih ada (n_n)





by:  tgtg (n_n)

Saturday, 7 January 2012


╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║██░░░░░░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║██░░░░░Battery Low ░░░░░─║║║
║║██░░░░░░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝

║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

Charge your Iman



╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║████░░░░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║████░░░Battery Low ░░░░░─║║║
║║████░░░░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝



╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║███████░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║███████Battery Low ░░░░░─║║║
║║███████░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝


╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║█████████░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║█████████tery Low ░░░░░─║║║
║║█████████░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝




╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║███████████░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║███████████y Low ░░░░░─║║║
║║███████████░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝



╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║██████████████░░░░░░╚╗╚╗
║║██████████████ ░░░░░░─║║║
║║██████████████░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝



╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║█████████████████░░░╚╗╚╗
║║█████████████████░░░─║║║
║║█████████████████░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝


╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║████████████████████╚╗╚╗
║║███████ Battery Full ██████─║║║
║║████████████████████╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

Ya Allah!!! forgive me and all Muslims..


Umar al-Khattab r.a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan:

1. Zalituun - Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin - Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan - Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf - Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah - Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud - Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim - Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan - Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus - Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.



ADA SINAR DI WAJAHMU
By : TGTG



“ Aku menginginkan seorang muslim yang soleh”, kata seorang insan bernama wanita.






“Aku menginginkan seorang muslimah yang solehah”,kata seorang insan bernama lelaki.







Terdetik di hati,
“Layakkah aku untuk mendapat pasangan hidupku seperti yang aku idamkan?”.

“Ah! Aku tidak layak!”.

Allah berfirman,
‘PEREMPUAN-PEREMPUAN yang KEJI adalah untuk LELAKI yang KEJI
dan LELAKI yang KEJI adalah untuk PEREMPUAN-PEREMPUAN yang KEJI(pula),
sedangkan PEREMPUAN-PEREMPUAN yang BAIK untuk LELAKI yang BAIK
dan LELAKI yang BAIK untuk PEREMPUAN-PEREMPUAN yang baik (pula).
Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. Mereka memperoleh keampunan dan rezeki yang mulia (syurga).’
(Surah An-Nur, 24:26)

GHAYYIR NAFSAKA!!!!!
UBAHLAH DIRIMU!!!!!

Ubahlah dirimu untuk mendapat yang TERBAIK.

Sudah terang lagi bersuluh, jika kita ingin mendapat seorang yang beriman sebagai pasangan hidup kita, kita WAJIB mengubah diri kita untuk menjadi seorang yang beriman. Orang yang beriman semestinya sentiasa mengharapkan KEREDHAAN ALLAH dalam setiap perkara.

Dengan KEREDHAAN ALLAH, kita akan mendapat apa yang kita inginkan (DUNIA + AKHIRAT)…
t’masuk pasangan yang SOLEH dan Solehah.InsyaAllah (n_n)

Wah!!! Indahnya kehidupan sebegitu! Pasti semua nak seperti itu kan???? (n_n)

Tapi bagaiman pula kalau kta sentiasa mengharapkan dan berusaha mendapat keredhaan Allah tapi kita tidak mendapat kehidupan yang kita inginkan di dunia yang fana ini??

JANGAN RISAU! LA TAHZAN (n_n)



Inilah dinamakan UJIAN HIDUP..







Ketika hidupku tertekan,
Mengaburi pedoman,
kepadaNya akan ku pergi,
untuk mencari bimbingNya..

Ku serah takdir kepadaNya,
Mengukir perjalanan, walau ujian hidup melanda,
Ku tabah menerima kerana…

Walaupun TAK dikurnia KEMASYHURAN,
Walaupun TAK dilimpah KEMEWAHAN,
Hatiku tetap akan memuji,
namaMu selalu Ya Rabbi…

Walaupun TAK diberi KEMAKMURAN,
Akan ku memanjangkan kesabaran,
Ku tetap syukur pada Ilahi,
Kerana mengurniakan nyawa ini..

DIA di hati selalu memberikanku petunjuk,
Apabila pemandangan samar,
Biarpun hidup digoda ujian dan pancaroba,
Pasti ada HIKMAHnya…(n_n)

-Imam Muda 1-Ujian Hidup-



Allah berfirman,
“ Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan beriman hanya dengan mengatakan: “Kami beriman,” dan mereka tidak diuji?”
(Surah Al-‘Ankabut,29:2)


Walaupun Allah tidak mengurniakan kehidupan yang dinginkan di dunia,
Tetapi insyaAllah Allah mengurniakan kebahagiaan di akhirat kelak (n_n)

“Hoi!! Tak payahlah jadi baik sangat!”

“Weh kengkawan, dia dah jadi baiklah..Lawak betoi..HAHAHAHA..”

“Tak payahlah sok suci baik sangat!! Menyampah aku tengok..”

“Alah..Baik tu ada makne..Tu sementara je tu..mesti lepas ni balik perangai asal balik punyalah..Tak caya tengoklah nanti..”

Kata-kata seperti inilah yang selalu MERUNTUHKAN semangat seterusnya MENGHALANG perkara kebaikan yang kita hendak lakukan.

INGATLAH!!!!!
Walaupun kita mungkin akan KEHILANGAN kengkawan, keluarga, harta benda dll…

TETAPI!!!!
“ Innallaha ma’ana” (Allah sentiasa bersamamu)….(n_n)

Kita tidak akan keseorangan selagi mana kita berusaha untuk berubah (n_n)

Oleh itu, MARILAH membina SEMANGAT kita semula dengan bertekad untuk menghiraukan kata-kata yang boleh menghalang kita untuk menjadi seorang yang LEBIH BAIK.

Tanamkan dalam diri..


“ AKU HARUS MENJADI SEORANG YANG LEBIH BAIK, SOLEH DAN BERTAQWA DENGAN BERPAKSIKAN UNTUK MENCARI KEREDHAAN ALLAH SEMATA-MATA.”

IMAN dari dalam sanubari kita ialah KUNCI utama PERUBAHAN sikap.
Ia secara automatik akan mengubah sikap manusia secara bertahap-tahap.
TRANSFORMASI + REFORMASI + EVOLUSI atau apa-apa sahaja istilah untuk perubahan mesti berlandaskan soal HATI.

IMAN = JANTUNG

Menurut pandangan ahli sunnah wal jamaah,
Iman MENAIK dan MENURUN..
Samalah juga seperti JANTUNG.
Jantung MENGECUT dan MENGEMBANG  (contraction and relaxation)
Tanpa JANTUNG, kita akan MATI..
Tanpa IMAN, kita akan MATI..


 Baikilah hati kita.

Dalam diri manusia ada seketul daging,
Jika baik daging itu, maka baiklah manusia tersebut..
Jika buruk daging itu, maka buruklah (jahatlah) manusia tersebut…
DAGING itu adalah HATI..

KUALITI HATI = KUALITI AMALAN

‘Berusaha Mencari Cahaya Lebih Baik Daripada Menyumpah Kegelapan’

Allah berfirman,
“ Allah (pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi.
 Perumpamaan cahayaNya seperti sebuah lubang yang tidak tembus,
yang di dalamnya ada pelita besar.
Pelita itu di dalam tabung kaca,
(dan) tabung kaca itu bagaikan bintang yang berkilauan,
yang dinyalakan dengan minyak zaitun yang tumbuh tidak di timur dan tidak di barat,
yang minyaknya (saja),
hampir-hampir meneranginya,
walaupun tidak disentuh api.
Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis),
Allah memberi petunjuk kepada cahayaNya bagi orang yang Dia kehendaki
dan Allah membuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia.
Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”
(Surah An-Nur, 24:35)

Berusahalah dan bertekadlah bersungguh-sungguh untuk mencari HIDAYAH kerana HIDAYAH merupakan CAHAYA PETUNJUK Allah ke arah kebenaran daripad kufur kepada beriman (n_n)

Kita BERUBAH bukan sekadar ingin mendapat pasangan yang soleh dan solehah tetapi kita mengharapkan KERDHAAN Allah semata-mata..

KEREDHAAN ALLAH = Keluarga Mawaddah + Sakinah + rahmat (n_n)





‘ Ya Allah,
sebaik baik rencana, tetap rencanaMulah yang TERBAIK.
Dan sebaik baik PILIHAN, tetap PILIHANMu lah yang TERBAIK.
Maka anugerahkanlah hamba RENCANA & PILIHAN TERBAIKMu untuk hambaMu ini’
‘ Ya Allah,
aku tidak mengharapkan apa-apa kecuali REDHAMu.
Ya Allah,
sucikanlah diriku lahir dan batin & temukanlah diriku dengan hambaMu yang soleh untuk menjadi pendamping dan imamku meraih REDHAMu’
‘Ya Allah,
jika hamba salah mengharapkan dia,
maka pupuskanlah harapan ini.
Jika hamba benar mengharap dia & Kau meredhainya,
Maka aku serahkan semuanya kepada rencanaMu.
Engkaulah Zat yang Maha Kuasa & Maha Mengetahui’
AMIN….

-Dalam Mihrab Cinta-